Autor: Jadwiga Mikulska Sośnica (gmina Wierzchowo)








Składniki:

  • 1 płat fileta z kurczaka
  • ½ kapusty pekińskiej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 przyprawa do gyrosa
  • 30 dag pieczarek

Ciasto:
  • 3 żółtka 
  • ½ kg mąki
  • ¼ margaryny 
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na 20 min.

filet z kurczaka pokroić w małą kostkę i oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć na małej ilości oleju.

Kapustę pokroić w cienkie paski, paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.

Do mięsa dodać podsmażone pieczarki z cebulą, papryką, kukurydzą i kapustą.

Wszystko dusić przez 2 min.

Następnie przygotowane ciasto rozwałkować i wykrawać większe krążki, nakładać farsz i kleić jak pierogi.
Tak przygotowane pierogi smażyć raz na jednej raz na drugiej stronie na głębokim tłuszczu.

Najlepiej smakują z ketchupem i sosem czosnkowym.






Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.