Składniki:
- 1 płat fileta z kurczaka
- ½ kapusty pekińskiej
- ½ puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 przyprawa do gyrosa
- 30 dag pieczarek
Ciasto:
- 3 żółtka
- ½ kg mąki
- ¼ margaryny
- 1 szkl. mleka
- 5 dag drożdży
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na 20 min.
filet z kurczaka pokroić w małą kostkę i oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć na małej ilości oleju.
Kapustę pokroić w cienkie paski, paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
Do mięsa dodać podsmażone pieczarki z cebulą, papryką, kukurydzą i kapustą.
Wszystko dusić przez 2 min.
Następnie przygotowane ciasto rozwałkować i wykrawać większe krążki, nakładać farsz i kleić jak pierogi.
Tak przygotowane pierogi smażyć raz na jednej raz na drugiej stronie na głębokim tłuszczu.
Najlepiej smakują z ketchupem i sosem czosnkowym.

.jpg)
Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.