Autor: Barbara Banaszek Garbowo (Gmina Wierzchowo)
Składniki:
- 2 kg szynki z dzika (może być też wieprzowa)
- sól
- pieprz
- kilkanaście ziaren jałowca
- listek laurowy
- czosnek
- majeranek
- 6 szt. średnich gruszek
- 1 flaszka wina półwytrawnego lub wytrawnego
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i majerankiem, czosnek pokroić w plasterki, obłożyć mięso, dodać jałowiec i listek, posypać pieprzem.
Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Na drugi dzień mięso wsadzić do rękawa foliowego, dokładnie zawiązać.
Piec w temp. 190-200°C około 60 min.
Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.