Autor: Barbara Banaszek Garbowo (Gmina Wierzchowo)

 

 


Składniki:

  • 2 kg szynki z dzika (może być też wieprzowa)
  • sól
  • pieprz
  • kilkanaście ziaren jałowca
  • listek laurowy
  • czosnek
  • majeranek
  • 6 szt. średnich gruszek
  • 1 flaszka wina półwytrawnego lub wytrawnego

Wykonanie:


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i majerankiem, czosnek pokroić w plasterki, obłożyć mięso, dodać jałowiec i listek, posypać pieprzem.
Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Na drugi dzień mięso wsadzić do rękawa foliowego, dokładnie zawiązać.
Piec w temp. 190-200°C około 60 min.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.