Autor: Jolanta Banaszek Nowe Laski (gmina Wierzchowo)
Składniki:
- 1,5 kilograma boczku
- 2 kilogramy karkówki z dzika
- 2 kilogramy wątroby z dzika
- 4 marchewki
- 3 cebule
- duża pietruszka
- 1 seler ok. 0,5 kg
- 4 listki laurowe,
- 3 garście grzybów suszonych
- ziele angielskie wg uznania
- pieprz ziarnisty wg uznania
- 10 jaj
- 3 suche kajzerki
- gałka muszkatołowa
- imbir mielony
- sól
- pieprz,
- kilka plasterków boczku lub słoniny do wyłożenia foremek
Wykonanie:
Boczek i karkówkę z dzika umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tyle, aby zakrywała mięso), dodać przyprawy, warzywa i grzyby. gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Wyjąć mięso i grzyby. Wywar przecedzić i włożyć do niego suche kajzerki. Wątrobę zaparzyć ok. 0,5 godziny. Wszystko zemleć przez maszynkę, dodać sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i imbir do smaku. Zawsze próbuję masę mięsną, ale robię to przed dodaniem jajek. następnie dodać jajka i dokładnie wyrobić. formy do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie ułożyć cienkie plasterki słoniny, układać masę mięsną. Wygładzić mokrą dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.
Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.