Autor: Jadwiga Mikulska Sośnica (gmina Wierzchowo)

 

 

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masła (miękkie w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 50 g masła roztopionego w rondelku

farsz:

  • 0,5 kg kurek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Wszystko dusimy na patelni. Tak przygotowany farsz nakładamy na wycięte paski,  zwijamy w rulonik i zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, sól i roztopione masło (50 g). Mieszamy. Przekładamy na blat i podsypując mąką (by się nie kleiło) wyrabiamy. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.

Ciasto warto spłaszczyć, potem schłodzone będzie łatwiej wałkować.

Po 2 godzinach wyjmujemy, wałkujemy na prawie kwadrat. Kładziemy kostkę miękkiego masła na środku. Zawijamy boki, a potem górę i dół kopertowo. Wałkujemy tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Składamy na trzy i do lodówki na 1-2 godziny (ma być zimne). Wyjmujemy, przekręcamy o 90° i znowu wałkujemy. Ma być 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ponownie i chowamy do lodówki.

Tę czynność powtarzamy 6 razy, czyli wyjmujemy, wałkujemy, składamy i do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie ciasto jest gotowe. Przed użyciem powinno być schłodzone.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.