Autor: Teresa Kondzierska - folwark Karpno

 

 

Składniki:

  • ok. 2 kg kaczka
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 300 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 120 g margaryny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • posiekana cebula
  • małe jesienne jabłuszka
  • żurawina domowa
  • szklanka bulionu z drobiu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • mieszanka przypraw: ½ główki czosnku porozcierać z papryką słodką i ostrą, imbir, cynamon.

Przygotowanie farszu:

Wątróbkę, mielone mięso z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem  i gałką muszkatołową, dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.

Wykonanie:

Kaczkę myjemy, kroimy wzdłuż piersi, wycinamy i oddzielamy cały korpus, pozostawiając mięso wraz ze skórą.
Pomijamy udka  i skrzydełka. Wnętrze kaczki odpowiednio solimy i rozpościeramy mieszanką przypraw.
Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 stopni.
Po pierwszej godzinie do naczynia odlewamy tłuszcz, który wydostał się z kaczki i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu.
Przez następną godzinę, co 15 min. polewamy kaczkę zebranym uprzednio tłuszczem. 10 min. przed końcem pieczenia, układamy jabłuszka wokół kaczki.
Po upieczeniu wyciągamy nici.
Kroimy kaczkę: osobno udka, skrzydełka, szyja, a korpus w poprzek.
Podajemy kaczkę z jabłuszkami z domową żurawiną.




Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.