Autor: Pani Helena Skonieczko - Koło gospodyń „Białozdrojanki”

 

 

Składniki:

  • mięso z kaczki na rosół
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, cebula wg uznania)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • czomber
  • owoce suszone
  • goździki
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
  • ocet
  • krew z kaczki

 

Wykonanie:
Gotujemy rosół z mięsa kaczki, dodajemy warzywa, listek laurowy, ziele angielskie.
Z ugotowanego rosołu wykładamy mięso. Dodajemy suszone owoce, kilka goździków, czomber. Gotujemy jeszcze kilka minut. Do krwi dodajemy trochę wody, łyżkę mąki, roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się wywaru. Solimy, pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy cukier, ocet, aby czarnina była winna czyli słodko-kwaśna. Podajemy z makaronem albo z kluskami z ziemniaków.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.