Autor: Halina Mazurkiewicz Świerczyna (gmina Wierzchowo)

 

 


Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki krupczatki lub tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa:

  • ½ kg słonecznika
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 kg masy krówkowej (gotowej)

Wykonanie:


Utrzeć margarynę, dodać masę krówkową dalej miksować przez 3 minuty.
Słonecznik z cukrem i 10 dag margaryny wrzucić na patelnię i prażyć na małym ogniu do uzyskania brązowej barwy słonecznika.
Biszkopt przekroić, spodnią część ciasta posmarować połową masy, posypać uprażonym słonecznikiem lekko wystudzonym, przykryć drugą połową ciasta, posypać równo resztą słonecznika.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.